Tuesday, 2 April 2013

lawatan dan masalah yang kami temui...

lawatan dan masalah yang telah kami temui...

1.  Masalah sewaktu proses mengupas kulit pisang...


masalah utama yang dapat kami perhatikan adalah sewaktu mengupas pisang menggunakan pisau biasa. pengusaha terpaksa membuat alur pada kulit pisang terlebih dahulu sebelum mengupas sedikit demi sedikit kulit pisang tersebut. 


2. Sewaktu proses menyagat dan menggoreng pisang tanduk

penggunaan penyagat yang tajam dan sedikit berat dari penyagat biasa menyebabkan faktor keselamatan dan penggunaan tenaga yang lebih tidak stabil dan tidak selamat...penyagat terpaksa dipegang dan pisang tanduk yang biasanya bersaiz besar juga terpaksa dipegang...pengusaha akan berasa lebih cepat letih dan tidak ergonimik dalam penggunaan sagat biasa....


3. Acuan cakar ayam yang dibuat sendiri 
penggunaan acuan cakar ayam yang hanya mempunyai 1 acuan dan memerlukan penggunaan yang cepat dan berulang-ulang menjadi masalah kepada pengusaha...

4. Proses pembungkusan secara manual

penggunaan tangan dengan memasukkan sedikit demi sedikit kerepek pisang telah menyebabkan proses pembungkusan memakan masa yang banyak....


 5. proses memasukkan adunan apam polka dot ke dalam acuan

 acuan apam yang banyak dan perlu memasukkan sedikit demi sedikit adunan ke dalam acuan memerlukan pekerja yang cepat dan laju didalam menjalankan kerja ini...

6. proses pengeringan roti yang telah dibakar

pengusaha memerlukan kawasan yang lusa dan selesa untuk melakukan proses pengeringan...oleh itu, perlu mencipta satu tempat yang dapat memuatkan seberapa banyak yang boleh untuk meletak roti yang telah dibakar....


ini adalah beberapa permasalahan yang telah kami temui sewaktu menjalankan lawatan ke pengusaha IKS...

No comments:

Post a Comment